Khamis, 16 Oktober 2008

JAWAPAN MENGENAI ZAKAT INSURAN (MAL MUSTAFAD)


Salam alaik E.j,

Jawapan tentang zakat insuran demo yang berjumlah Rm 19k, wang insuran hok demo boleh dah lebih dari 'nisab'nya atau dah melebihi 1 misqal (85g mas mengikut satu pendapat, 85g bersamaan Rm 7300 + - iaitu harga pasaran mas hok kawe tny toke mas d Terengganu, tapi mengikut pejabat zakat kedah ialah sebanyak Rm 7,675.82). Duit tu diistilahkan mengikut  fiqh zakat sebagai 'mal mustafad' iaitu perolehan baru yang termasuk dalam takrifan sumber harta yang wajib dikeluarkan (duit dari hadiah jawab kuiz & yang seumpamanya pun termasuk) dikira wajib zakat setelah ditolak kos dari perolehan, bayarannya ialah 2.5% dari perolehan. Contoh : insuran demo tu kan Rm 19k - kos = Rm? dibahagikan pula dengan 100 (%) x dengan 2.5, maka dapatlah jumlah Rm yang perlu dikeluarkan zakat..

Kalau nak tolak kos kawe pening, sebab kawe bab dunia insuran kawe tak faham. Tapi mengikut gu kawe ustaz Zaharuddin, bila kawe sms tanya tentang kos, jawapan beliau ialah tak perlu tolak jika kos perubatan ditanggung PERKESO walaupun BELUM dibayar.. namun untuk guaman dan kos berkait dengannya seperti kos perjalanan untuk ke makhamah boleh kira. Kos guaman biasanya ditolak siap kan & baru duit tu diserahkan pada demo kan? Kalau macam tu maknanya payah tolak apa dah!

Kalau nak mudah tak payah kira kos, hehe..hok lebih dari tu demo dapat pahala sunat (ada dalam hadith tentang kisah sahabat r.a secara sukarela nak bayar zakat unta hok molek berbanding zakat hok sepatutnya dia buat keluar). contoh kiraan tanpa tolak kos Rm 19 k bahagi 100% x 2.5% = rm 475.00 atau cara mudah Rm 19000 x 2.5% = Rm 47500 kemudian letak titik sebagai simbol % sebelum 2 angka terakhir, so jawapannya tetap sama Rm475.00.

Mengenai 'haul'nya pula mengikut kitab fiqhul zakat karangan Sheikh Yusof Qardhawi, "duit insuran (nasi + dari aku : begitu juga dengan wang KWSP) tidak perlu haul apabila dikeluarkan" ia berbeza dengan kaedah wang zakat lain yang memerlukan haul iaitu selama setahun mengikut kiraan miladi atau hijri atau 365 hari (buat pilihan sendiri, janji jangan guna kalendar hok lebih panjang kiraan hari dalam setahun sebanyak 365 hari).

Jadi apa yang sudah dikeluarkan oleh demo dengan niat zakat kepada orang miskin dan sesiapa saja selagi ia termasuk asnaf zakat sebelum kawe bagi tau demo ni adalah sah.. kalau tak cukup lagi hok demo keluarkan tu percukupkanla.

Walaupun benda ni jadi khilafiah di kalangan ulamak, kawe secara peribadi lebih suka menyokong pendapat As Sheikh Al-Qardhawi .. sebab kita di galak mengambil pendapat yang lebih selamat lebih-lebih lagi kita dah tau manfaat yang orang Islam dapat daripada hasil pegangan ni.

Kawe juga lebih suka mengutamakan pembayaran kepada asnaf fi sabilillah.. BACA tentang asnaf fi sabilillah di
http://ustazthrash.blogspot.com/2008/09/asnaf-fi-sabilillah-apakah-kriterianya.html

Untuk menyelamatkan demo dunia akhirat pastikan jumlah hok demo bayar tu dah melebihi jumlah kiraan cincai kawe (Rm 475) maka tak yah duk pening lagi bab tu... ni je la tugas kecil kawe sbg sahabat demo dunia akhirat..

Banyak dikalangan orang Islam tak bayar zakat dan antara puncanya sebab tak tau kata ada zakat selain daripada zakat fitrah.. boleh jadi kerana dirasakan payah nak faham penerangannya, jadi kawe harap penerangan kawe ni demo mudah paham dan meyakinkan! Selamat beramal ..

Wallahu a'lam .. wassalam.


Nota : Catatan di atas ni sebenarnya adalah mel aku untuk sahabat aku E.j, mengenangkan ia adalah tanggungjawab dan perkara yang perlu disebar maka aku copy dan paste di sini untuk sama-sama kita mendapat manfaatnya.