Rabu, 24 September 2008

Kisah Yang Lucu : Antara Method Pengajaran Syeikh Muhammad bin Soleh Al Uthaimin

Tabiat manusia akan terhibur dan tertarik dengan gurau senda dan jenaka. Maka syarak membenarkan gurau dan jenaka, malahan Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam sendiri pernah berjenaka dan bergurau dengan para sahabat. Imam Tirmizi membuat tajuk khas dalam kitab Syama-il Muhammadiyyah, tentang gurau senda baginda.

Begitu juga dengan penuntut ilmu. Mereka adakalanya merasa jemu jika majlis-majlis pengajian berjalan dengan penuh keseriusan tanpa diselang seli dengan sedikit jenaka. Memahami hakikat ini, kita dapati sesetengah ulama memasukkan sedikit jenaka dalam pengajian ilmu mereka. Ia ibarat garam yang melazatkan makanan. Jika terlebih, lain pula jadinya.

Di sini, saya ingin membawakan beberapa contoh jenaka Syeikh Muhammad bin Soleh Al-Uthaimin ketika memberi kuliah pengajian. Semoga Allah merahmati beliau dan menggembirakan beliau dengan balasan syurga.


Beliau adalah seorang alim, faqih, pentafsir, wara' dan zuhud. Berketurunan Bani Tamim, dilahirkan pada 27 Ramadhan tahun 1347 Hijrah di bumi Unaizah, al-Qasim Arab Saudi. Beliau mula menghafal al-Quran dengan datuknya dari sebelah ibu, kemudian belajar menulis dan membaca sebelum memasuki madrasah gurunya bernama Ali bin Abdullah. Menamatkan hafazan al-Quran dengan gurunya (Ali bin Abdullah) sebelum berumur 14 tahun. Atas saranan bapanya beliau kemudian menuntut ilmu dengan al-Allamah Syeikh Abdul Rahman bin Nasir as-Sa'adi yang mengajar ilmu-ilmu syara' dan bahasa arab di masjid Jami' Unaizah. Di sana beliau mempelajari ilmu Tafsir, Hadis, Sirah, Tauhid, Fiqh, Usul, Faraid, Nahu dan menghafal matan-matan ilmu dalam bidang-bidang ini. Antara guru beliau juga ialah Syeikh Abdul Rahman bin Ali (Qodi di Unaizah), Syeikh Abdul Razak Afifi (anggota majlis fatwa Arab Saudi), Syeikh Muhamad al-Amin as-Syanqiti, Syeikh Muhaddis Abdul Rahman al-Ifriqi, dan Syeikh al-Allamah Abdul Aziz bin Bazz (Mufti besar kerajaan Arab Saudi).

( 1 )

                                                                    
Seorang murid bertanya : Dalam hadis disebut bahawa tidak boleh membuat perlumbaan kecuali haiwan yang mempunyai khuf (unta), atau memanah, atau haiwan yang kakinya menghentak (kuda). Apa pandangan syeikh tentang mereka yang mengadakan pertandingan ayam dan merpati?

Syeikh menjawab : Dalam hadis tersebut, maksudnya tidak boleh diadakan hadiah dalam pertandingan kecuali yang disebutkan itu. Kerana perkara-perkara itu membantu di dalam peperangan. Oleh sebab faedah ini, syarak membenarkan disediakan pertaruhan dalam pertandingan ini. Jadi, kalau ayam kamu boleh menyumbang dalam peperangan, kamu boleh menunggang ayam kamu, ia boleh berlari ke sana ke mari, maka bolehlah. Jika tidak, maka tidak harus. (Liqa Al-Bab Al-Maftuh).
( 2 )

Dalam satu pengajian nahu Bahasa Arab, Syeikh meminta seorang muridnya membina satu ayat.

Murid : “Saya membaca di hadapan seorang mabuk”.

Syeikh : Allahul Musta’an. -Apakah- kamu tidak menjumpai orang yang tidak mabuk untuk kamu baca di hadapannya?

( 3 )

Seorang lelaki bertanya syeikh tentang hukum wanita melihat lelaki. Syeikh berpendapat jika bebas daripada fitnah, maka tidak mengapa. Lelaki ini berulang kali bertanya kerana kurang bersetuju dengan pendapat syeikh.

Apabila lelaki itu mahu beredar, syeikh bertanya kepadanya.

Syeikh : Kamu mahu ke mana?

Lelaki : Mahu berjalan-jalan.

Syeikh : Kamu pakailah niqab (purdah) supaya wanita tidak melihat kamu.

( 4 )

Ketika syeikh memberi kuliah tentang hukum susuan, beliau menyoal murid-muridnya.

Syeikh : Kalau dua bayi menyusu dari seekor kambing ?

Murid-murid : (ketawa).

Syeikh : Ya, kalau kita perah susu seekor kambing, dan beri minum dua bayi itu, adakah dua bayi itu dikira saudara susuan? Kerana susunya adalah sama. Jawapannya ialah kalau dua bayi itu ialah kambing, maka mereka adalah saudara susuan. Jika bukan kambing, maka bukan saudara susuan.
( 5 )

Seorang lelaki bertanya syeikh ...

Lelaki : Syeikh, apa yang perlu dilakukan selepas selesai berdoa?

Syeikh : Menurunkan tangan.

( 6 )

Seorang lelaki bertanya syeikh tentang hukum sujud sajadah.

Lelaki : Syeikh, jika seseorang mendengar bacaan Quran daripada radio, lalu ada ayat sajadah. Adakah dia perlu sujud tilawah?

Syeikh : Ya, jika radio itu sujud.
( 7 )

Dalam satu pengajian tentang hukum-hakam nikah, seorang murid bertanya.

Murid : Syeikh, kalau saya berkahwin, kemudian mendapati isteri saya tidak ada gigi. Adakah ia dikira aib yang membolehkan fasakh?

Syeikh : (ketawa)  .. Bagus isteri macam tu, supaya kamu tidak digigitnya.

( 8 )


Dalam satu majlis ceramah, pengerusi majlis mengalu-alukan syeikh dengan ucapan doa.
Antara lain pengerusi menyebut, “…semoga Allah memberikan beliau kesihatan sehingga hari pembalasan (akhirat)”. Syeikh mencelah, “Sehingga hari pembalasan?!”.

Rahimallah Fadhilat Al-Syeikh Rahmatan Wasiah.

*Beliau wafat di Jedah sebelum maghrib pada hari Rabu 15 Syawal tahun 1421 Hijrah. Jenazah beliau di solatkan di Masjid al-Haram selepas solat asar pada hari Khamis dan di kebumikan di Mekah al-Mukarramah.Kisah-kisah ini diambil dan disunting daripada satu thread dalam Multaqa Ahli Hadith & Muassasah Ibnu Uthaimin al-Khairiyyah.